5 Tehnologii de transport ale viitorului

5 Tehnologii de transport ale viitorului

Chiar cand credeam ca transportul a devenit deja o rutina, aflam noutati despre tehnologiile ce se vor implementa in domeniul transportului, in viitor.

In urmatoarea decada, idea de a ajunge la lucru la timp, precum si transportul rapid al marfurilor acolo unde este nevoie de ele, fara intarzieri, se va transforma dintr-un deziderat intr-o certitudine. Totul va devein mult mai usor.Masinile se vor conduce singure pe rute pre-determinate. Trenurile vor folosi system de sine pe baza de magneti. Un nou tren “hyperloop” va fi capabil de o viteza de peste 800 mile pe ora.

Cea mai buna parte? Aceste inovatii nu sunt fanteziste. Ele sunt preconizate sa apara cu adevarat in urmatorii 10 ani. “Noile tehnologii detin potentialul sa ne faca drumurile si sistemele de tranzit mai sigure mai ecologice si mai eficiente” a declarat Gregory Winfree, administratorul departamentului cercetarii in transporturi catre FoxNews.

1_400_4191.Trenul Hyperloop

Una dintre cele mai bune inovatii in transporturi este cu siguranta trenul Hyperloop. Poate circula in tuburi vidate, cu o viteza de 800 de mile pe ora, putand sa strabata distanta Los Angeles – San Francisco in 30 min. Este teoretic mult mai rapid ca un tren Maglev si mai putin zgomotos.

 

 

 

 

 

 

 

 

2_400_182.Trenurile Maglev

“Levitatia Magnetica” ca mijloc de propulsie pentru trenuri a devenit realitate ca de exemplu in Shanghai si Japonia.Coreea de Sud construieste si ea  un tren Maglev ce va opera in interiorul aeroportului Incheon pentru inceput.Forta magnetica ridica si propulseaza trenul folosind o cantitate minima de energie in comparatie cu motoarele diesel sau electrice. Trenurile pot atinge viteze de 310 mile pe ora.Pe moment, marea problema sunt costurile ridicate de dezvoltare.

 

 

 

 

 

 

3_400_063.Vehiculele autonome

Un sofer robotic poate gandi mult mai repede si reactiona decat unul uman… totodata poate privi in toate directiile, in acelasi timp. Aceasta este idea din spatele condusului autonom, cand soferul obisnuit isi poate ridica mainile de pe volan, controlul fiind preluat de masina.Google este in fruntea cercetarii in acest domeniu cu aproximativ 24 de vehicule Lexus RX450h ce au parcurs in total 500.000 de mile pe drumurile din California. Google declara ca in aproximativ 2 ani, condusul autonom la scara globala va deveni o realitate.

 

 

 

 

 

4_400_024.Masinile inteligente

O metoda de a rezolva problemele de transport in marile metropole , o constituie constructia de masini mai mici si mai inteligente. Asa numitele “smart cars” sunt deja printre noi de cativa ani.BMW si NISSAN ofera masini electrice compacte. BMW I3, disponibil deja in Europa, poate frana automat cand ridici piciorul de pe acceleratie, nu consuma benzina si are o autonomie de 160 km.

 

 

 

 

 

 

5_400_025. Module de transport urban

Ce-ar fi daca ai sari intr-un modul care accelereaza instant catre cealalta parte a orasului? Asta e ceea ce planuieste cartierul Milton Keynes din nordul Londrei.Modulul este conceput pentru 1 persoana si se poate misca pe o ruta prestabilita.Ideea presupune interactiunea dintre om si modul printr-un touchscreen. Selectezi destinatia , iar modulul inteligent face toata treaba mai departe, timp in care tu poti citi ziarul sau iti poti pregati ziua de lucru.Vor exista accesorii wireless la bord precum si un hospot pentru conectare.Module asemanatoare sunt deja folosite in Masdar din Abu Dhabi sip e aeroportul Heathrow din Londra, dar pe un spatiu foarte restrans.