Elemente de baza in transport

Elemente de baza in transport

2_12Transportul reprezinta miscarea oamenilor si bunurilor dintr-o locatie in ta. Mijloacele de transport includ treansportul prin aer, pe sol,pe apa, prin cablu, prin tevi si prin spatiu. Domenu poate fi divizat in infrastructura, vehicule si operatiuni. Transportul este important pentru ca facliteaza comertul care este esential pentru dezvoltarea civlizatiilor.

Infrastructura transportului este reprezentata de instalatii fixe incluzand drumuri, sine de tren, apa, canale si terminale ca aeroporturi, statii de tren, statii de autobuz, depozite, terminale pentru camioane, dpozite de alimentare, statii de alimentare si benzinarii. Terminalele pot fi folosite pentru a face schimb de pasageri si pentru mentenanta.

Vehiculele care circula in aceste retele pot include autovehicule, biciclete, trenuri, autobuze elicoptere, vapoare, avioane. Operatiile care se fac cu vehiculele si procedurile petru acestea includ finantele, globalizarea si fondul legal, dar majoritatea cauzeaza poluarea aerului pe zone intinse. Transportul joaca un rol imortant in cresterea economica ,  planificarea bunurilor etc.

Un mijloc de transport este o solutie careutilizeaza un anumit tip de vehicul, infrastructura si operatii. Transportul de persoane sau de marfa oate implica un mod sau mai multe putand fi numit transport multimodal sau intermodal. Fiecare mod ar propriile avantaje si dezavantaje, si va fi ales in functie de capacitate, cost si ruta.

3_13Infrastructura transportuui este  instalatie fixa care permite uui vehicul sa opereze. Ofera facilitati de impachetare si mentenanta.  Pentru tevi, linii de tren, drumuri si transport prin cablu intreg sistemul trebuie construit. Dispozitivele pentru aer si apa ot evita infrastructurile de geul acesta pentru ca apa si aerul nu necesita constructii. Oricum ele necesita terminale fixe.

Terminalele ca aeroportul, porturile si statiile sunt locatii unde pasagerii si produsele pot fi transferate dintr-un mijloc de transport in altul. Finantarea infrastructurii poate fi publica sau privata.

Un vehicul este un dispozitiv folosit pentru mutarea bunurilor si oamenilor. Spre deosebire de infrastructura vehiculul se misca cu remorca sau cu pasagerii. Daca nu este miscat pe cablu sau prin alte mijloace un vehicul trebuie sa aia prorpiul sistem de propulsie. Aceasta se face de obicei printr0un motor, motor cu combustie, motor electric etc. vehiculele folosesc un sistem de conversie a energeie in miscare, si se face de cele mai multe ori pe roti, cu turbine sau cu presiune.

Transportul privat se face de catre proprietarii de vhicule, care opereaza singur. Petru transprtul public sau transportul de marfa operatiunile se fac de intreprinderi private sau guvernamentale. Infrastructura si vehiculele pot fi detinute si operate de aceeasi companie, sau de unitati diferite. Traditional, multe tari au linii aeriene nationale si cai ferate nationale. Din 1980 multe dintre acestea s0au privatizat. Transportul naval international devine competitiv in industrie avand putine reguli, dar porturile pot fi private.