Livrare marfa

Livrare marfaIn termeni precisi, livrarea marfurilor este definita ca transfer voluntar al posesiei de la o persoana la alta. Astfel, pentru ca o livrare de marfa efectuata sa fie valabila, marfurile trebuie sa fie transferate de la o persoana la alta de bunavoie, ci nu prin frauda, furt sau forta ori alte mijloace necinstite. Nu orice posesie de bunuri se poate constitui intr-o livrare de bunuri.

Moduri de realizare livrare marfa

Livrarea marfurilor se poate realiza in trei moduri.

Prima modalitate este livrarea efectiva. Cunoscuta si sub denumirea de livrare fizica, acest tip de livrare reala are loc atunci cand marfurile sunt predate in forma fizica cumparatorului sau agentului sau autorizat sa intre in posesia bunurilor de catre vanzator sau agentul sau autorizat. De exemplu, A are calitatea de vanzator al unei masini si ii preda marfa (masina) lui B, adica cumparatorului; acesta este un caz de livrare reala sau efectiva a marfurilor.

Livrarea simbolica, cea de-a doua modalitate, apare atunci cand marfurile sunt voluminoase si grele si predarea lor fizica cumparatorului nu este posibila. In acest caz, livrarea marfurilor se realizeaza prin indicarea sau oferirea unui simbol. Asadar, marfurile in sine nu sunt livrate, ci mai degraba sunt livrate mijloacele de obtinere a acestora. Un exemplu edificator in acest sens este livrarea catre cumparator a cheilor depozitului in care sunt depozitate marfurile sau cheile unei masini achizitionate.

Livrarea constructiva, cel de-al treilea tip de livrare apare atunci cand nu se realizeaza nici livrare fizica, nici livrare simbolica. In acest caz, persoana care poseda marfurile recunoaste ca le detine in beneficiul si la dispozitia cumparatorului. Livrarea constructiva mai este denumita si aviz. Acest tip de livrare poate fi realizat in urmatoarele trei situatii:

  • In cazul in care vanzatorul, dupa ce a vandut marfurile, este de acord sa le detina drept cumparare pentru cumparator;
  • In cazul in care cumparatorul, care este deja in posesia bunurilor, in calitate de proprietar al acestora le detine si dupa vanzare;
  • In cazul in care un tert, de exemplu un transportator, care detine marfurile, in calitate de proprietar al vanzatorului, este de acord si recunoaste ca le detine pentru cumparator.

In cazul livrarii marfurilor, exista cateva reguli care trebuie respectate. Una dintre ele se refera la relatia dintre livrare si plata. Cu exceptia cazului in care se convine altfel, cele doua sunt conditii concurente; livrarea produselor si plata implica faptul ca vanzatorul trebuie sa fie disponibil si sa vrea sa livreze marfurile cumparatorului in schimbul unui pret, iar cumparatorul trebuie sa fie disponibil si sa vrea sa plateasca pretul in schimbul posesiei bunurilor primite.

O alta regula este data de solicitarea livrarii de catre cumparator. In afara altui contract special, vanzatorul marfurilor nu este obligat sa asigure livrarea daca cumparatorul nu o cere; altfel spus, cumparatorul nu poate actiona impotriva vanzatorului daca nu solicita livrarea marfurilor in momentul achizitiei lor.

Efectul livrarii partiale este o regula care prevede trecerea proprietatii marfurilor prin procesul livrarii. O livrare partiala are acelasi efect cu o livrare totala a marfurilor. In momentul in care livrarea partiala a bunurilor s-a facut cu intentia ca si restul sa fie livrat ulterior, se considera ca proprietarul marfurilor este acum cumparatorul care va beneficia la final de totalitatea bunurilor.