Masina electrica – O Revolutie “Verde” a transporturilor

Masina electrica – O Revolutie “Verde” a transporturilor

transport_electric_400Se pare ca in sfarsit, masina electrica a reusit sa sparga barierele, cel putin de mentalitate de pana acum oferind semnificative beneficii in ceea ce priveste protectia mediului, in special in mediul urban. Modelele inovative de business sunt gata sa iasa pe piata. Acestea vor creste gradul de acceptare al consumatorilor si vor elimina si celelalte bariere ramas cum ar fi : costul bateriilor, disponibilitatea electricitatii eco si infrastructura de incarcare.

Mai multe tari din Uniunea Europeana, ca dealtfel si Statele Unite ale Americii, Japonia, China si altii si-au anuntat intentia de a introduce pe scara larga vehicule electrice. Aceste intentii includ si normele fiscale. Mari metropole precum Londra si Paris au anuntat introducerea masinilor electrice. In acelasi timp, producatorii de masini, producatorii de acumulatori si mediile academice din intreaga lume isi unesc fortele pentru intiative ca de exemplu Eurelectric Task Force sau ETPSSI (European Technology Platform on Smart Systems Integration). Uniunea Europeana a lansat initiativa europeana a “gazului verde” cu aproape 5 miliarde de euro dedicati numai pentru cercetarea, dezvoltarea si producerea de baterii pentru masini electrice.

Masinile electrice au zero emisii, dar sunt cateva emisii implicate mai ales in producerea de electricitate. Un beneficiu major al vehiculelor electrice este “deplasarea” poluantilor din zonele urbane in cele rurale unde expunearea populatiei la acestea este mai mica. Nivelul de zgomot este si el de asemenea unul foarte scazut, in mod particular in zonele urbane. Un alt mare avantaj al vehiculelor electrice este eficienta lor energetica. Cu o eficienta la roata in jur de 60-80% acestea depasesc masinile conventionale de 4 ori. Multumita acestei eficiente si considerand ca noile generatii de masini electrice vor deveni si mai eco-friendly, putem spune cu certitudine ca pe masura ce acestea se vor inmulti, vom asista la o diminuare majora a emisiilor de gaze de sera la nivel mondial. Transportul electric, pentru a se materializa intr-un real succes, trebuie introdus pe piata ca parte a transportului in general si al conceptului de folosire a energiei si nu doar ca o tehnologie de sine statatoare. Oamenii de stiinta si inginerii din industria automobilelor lucreaza deja in acest sens. Vehiculele electrice vor face parte dintr-o mai ampla retea ce va compune componente de alimentare si aprovizionare cu electricitate. Pentru a schimba mentalitatea consumatorilor, obisnuita cu carburantii fosili si masinile cu ardere interna, trebuiesc puse la punc si la dispozitie mai multe alternative. Cercetarea din acest moment arata ca oamenii sunt dispusi la un acces flexibil al transportului si pana in 2020 ar trebuie sa fie mult mai putini dependenti fata de propria masina. In acest sens, transportul electric isi va continua dezvoltarea gradual.