Mijloace de transport

Mijloace de transport

2_11Transportul prin aer

Transportul prin aer ofera avantajul vitezei si poate fi folosit pe distante lungi, dar este cel mai scump mijloc de transport si este folosit fie pentru obiecte mici sau extrem de valoroase, fie pentru cele pentru care se cere timp scurt de livrare, cum ar fi bunurile perisabile. Transportul prin aer este centralizat in aeroporturi, iar lipsa spatiilor de aterizare, chiar si pentru elicoptere face ca transportul prin aer sa fie o metoda buna in functie de mediu.  In ciuda a ceea ce se stie despre limitarile de greutate si dimensiune, ocazional se transporta o cantitate remarcabila de obiecte, incluzand echipament foarte mare si greu, dezasamblat si  transportat in pachete.

Transportul pe sine

Trenurile sunt ideale pentru transportul de produse si pot fi adaptate pentru a putea transporta anumite produse pentru a inlocui transportul cu masini specializate, cum ar fi cisternele pentru lichide, masini cu refrigerare pentru bunuri perisabile, maisini dotate cu rampe pentru automobile etc.  Transportul pe sine este tipic pentru distante lungi, fiind  mai putin costisitor decat transportul aerian, ofera aproximativ aceleasi facilitati de livrare ca si camioanele.

3_12Transportoarele cu motor

Sunt sisteme de transport in jurul camioanelor si sunt extrem de felxibile, datorita mixului de echipamente mici si mari adaptate sa realizeze accesul la intrarile in camion. Transportul cu camionul a devenit un mijloc de transport de baza.

Transportul pe apa

Este cel mai putin costisitor mijloc de transport. este folosit in general pentru a transporta produse grele pe distante lungi cand viteza nu e o cerinta. Accesibilitate este o problema in cazul vapoarelor deoarece sunt limitate la zonele unde exista ape si tarmuri si unde se poate face legatura navala. In multe zone porturile lipsesc cu desavarsire. Principalul avantaj al transportului naval este ca deplasarea se poate face aproximativ oriunde in lume.

Tevile

Tevile sunt folosite predominant pentru a transporta gaz si petrol. Pentru a transporta astfel de materiale pe distante lungi in tevi, trebuie sa existe statii la diverse intervale pentru verificarea starii gazului, recompresarea acestuia si pomparea lui.