Pierderile in timpul transporturilor

Pierderile in timpul transporturilor

1_49Majoritatea produselor proaspete sunt transportate cu masina, si foarte putine pe mare sau prin aer. Masinile cele mai folosite sunt tirurile si camioanele, inchise sau deschise. Utilizarea masinilor este in crestere de aceea utilizatorii trebuie sa aiba grija la:

- vehiculele inchise fara racire nu trebuie folosite pentru a cara produse proaspete, decat pe distante foarte scurte, cum ar fi distribuita locala de la ferme la prima piata.

- vehiculele deschise sau partial deschise pot fi ajutate cu o prelata. Partile laterale pot fi protejate cu draperii care pot fi trase pentru descarcare. Astfel de draperii protejaza deteriorarea alimentelor dar asigura si ventilarea. Cand scurgerea este o problema, partile laterale trebuie sa fie etanse.

- un acoperis alb secundar poate fi fixat ca un scut impotrivaradiatiilor UV, sub acoperisul principal, pentru a ajuta reflexia radiatiilor si mentinerea produselor reci.

- pentru ventilatia pe distante lungi, se pot folosi ventilatoare.

-  camioanele cu racire pot fi folosite pentru drumuri lungi dar costul unui astfel de transport devine neeconomic pentru transporturile mici.

Forma si conditia camioanelor sunt factori importanti in transporturile de marfuri proaspete, incarcarea si depozitarea in vehicule trebuie sa fie de asa natura incat sa evite pierderile si deteriorarea.

- Dimensiunea si design-ul pachetelor trebuie sa fie adecvate nivelului de ventilatie a continutului cu pierderi minime de spatiu, si pachetele trebuie sa fie rezistente pentru a proteja continutul.

3_05- incarcarea si descarcarea vehiculelor trebuie supravegheata atent pentru a se preveni manuirea necorespunzatoare a pachetelor si trebuie puse la dispozitie dispozitive de mutare pe roti pentru a evita distrugerea acestora.

- depozitarea trebuie realizata atent pentru a evita ruperea podelei in timpul transportului, pachetele nu trebuie depozitate mai sus decat e maxim recomandat pentru ca lateralele masinii pot ceda din cauza greutatii.

- pachetele trebuie protejate de soare si ploaie tot timpul inclusiv in timpul incarcarii si descarcarii.

- daca transportl  trebuie distribuit in diverse locatii, pachetle trebuie incarcate in ordinea in care trebuie date jos.

Transportul de produse proaspete se poate face in frigidere mobile sau tiruri. Indiferent de metoda de transportare trebuie sa se mentina cat mai reci cu putinta, uscate si mutate la piata cat mai repede.

In unele tari se foloseste transportul feroviar. Avantajele sunt: avariile care se pot produce in timpul mutarii sunt mai mici decat in cazul transportul cu masina, costurile sunt mai mici. Transportul pe sine cere manipularea produselor, in si de la gara.

Transportul pe apa este folosit de unele tari pentru a duce produsele in magazine. Multe din produsele transportate in acest mod sunt ambalate in containere sau butoaie. Angajatii vaselor sunt de obicei o combinatie de calatori si oameni specializati in cu totul altceva si nu se ofera manuire speciala pentru produse.

4_03Transporturile pe distante scurte se face in vase mici fara racire si sunt reprezentative pentru tarile insulare. Uneori vapoarele gazduiesc atat pasageri cat si marfa, si nu se face nimic special pentru mentinerea produselor in stare proaspata, acesta fiind lasate neventilate. Pierderile sunt mari datorita impachetarii neadecvate si a transportului neventilat uneori chiar langa motoare.

Cele mai eficiente sunt ambarcatiunile care permit racirea pentru transportul cmercial de fructe iar investitia este modesta.

La fel ca si cu vapoarele, se poate face schimb international si prin aer, cu rasaduri exotice extrem de valoroase, iar transporturile sunt in general bine organizate. In unele tari in care legaturile pe drum sunt slabe produsele sunt transportate prin aer pana la magazine. Costurile sunt mari iar pierderile sunt de multe ori mari pentru ca: pachetele sunt prost ambalate, nu se acorda atentie la manuire si sunt expuse in aeroport, zborurile au intarzieri datorita vremii sau defectiunilor, racirile sunt urmate de expuneri la temperaturi ridicate.