Problemele transportului urban

Problemele transportului urban

1_54Orasele au o concentratie ridicata de activitati economice si sunt structuri spatiale complexe care trebuie sa suporte sistemele de transport. Cu cat mai mare este orasul cu atat complexitatea si potentialul transportului creste. Cele mai importante probleme de transport sunt adesea legate de zonele urbane si au loc atunci cand sistemele de transport nu pot satisface cerintele de mobilitate urbana. Productivitatea urbana este dependenta de eficienta sistemului de transport pentru a muta forta de munca, consumatorii si marfa intre sursa si destinatie.

Printre problemele transporului urban se numara:

Congestionarea traficului prin dificultatii de parcare: congestia este una din problemele cele mai grave ale transportului in marile aglomerari urbane, de obicei cu mai mult de 1 milion de locuitori. Congestia este legata in special de monitorizarea si difuzarea de automobile care a crescut cererea pentru infrastructura de transport. Cu toate acestea, oferta infrastructurii nu este de multe ori capabila sa tina pasul cu cresterea mobilitatii. Deoarece vehiculele petrec mult timp parcate, s-a extins cererea pentru loc de parcare, ceea ce a creat probleme de consum de spatiu in special in zonele centrale.

Naveta. Se fac cheltuieli in domeniul transportului pentru ca oamenii petrec tot mai mult timp facand naveta intre resedinta si locul de munca. Un factor important in spatele acestei tendinte este legata de accesibiltatea rezidentiala si de locuintele situate departe de zonele centrale.

Transportul public utilizat necorespunzator. Multe sisteme de tranzit public sunt fie suprautilizate fie subutilizate. In timpul orelor de varf aglomerarea creeaza disconfort pentru utilizatorii sistemului care nu face fata cresterii temporare a cererii.

Dificultati in transport nemonitorizat. Aceste dificultati sunt fie rezultatul traficului intens, unde mobilitatea pietonilor, bicicletelor si vehiculelor este afectata, dar si din cauza lipsei flagrante de consideratie pentru pietoni si biciclete in proiectarea fizica a infrastructurii.

Pierderea spatiului public. Majoritatea drumurilor sunt proprietate publica si cai gratuite de acces. Traficul crescut are efecte negative asupra activitatilor publice pe strazile aglomerate cum ar fi paradele si procesiunile, jocurile si interactiunile comunitare care au disparut treptat. In multe cazuri aceste acivitati s-au mutat in malluri sau au fost abandonate cu totul.

Impactul asupra mediului si consumului de energie. Poluarea, inclusiv zgomotul generat de circulatie a devenit un impediment serios in calitatea vietii si chiar in starea de sanatate a populatiei urbane. Mai mult, consumul de energie cu mijloace de transport urban a crescut dramatic.

Accidente si siguranta. Traficul in crestere in zonele urbane este legat de un numar mare de accidente si decese.