Recomandarile ONU privind transportul de bunuri periculoase

Recomandarile ONU privind transportul de bunuri periculoase

dr_400Recomandarile Onu privind transportul de bunuri periculoase se prezinta sub forma a doua documente pregatite de Sub-Comitetul de Experti ai transportului de Bunuri Periculoase ai United Nations Economic and Social Council sau ECOSOC.
Acestea acopera transportul de bunuri periculoase prin orice mod exceptand transportul cu ajutorul navelor tip tank petrolier.
Acestea nu sunt obligatorii sau nu prezinta obligativitatea respectarii in tari individuale, dar au castigat un larg grad de acceptare internationala.
Acestea formeaza baza catorva intelegeri internationale si a multor legi nationale individuale, privind transportul acestor bunuri.

"Bunurile periculoase" cunoscute si ca materiale cu grad inalt de risc sau HAZMAT in SUA, pot fi pure subtante chimice ca de exemplu TNT, nitroglicerina, mixturi(dinamita,praf de pusca) sau articole de manufactura(munitie,artificii).

Transportul ce le include este grupat in 9 clase ce pot fi impartite in grupe.Cele mai comune bunuri periculoase au atribuit un numar Onu, un cod de 4 cifre ce il poate identifica international.Substantele mai putin comune sunt transportate sub coduri generice ca de exemplu UN1993:lichid inflamabil.
Recomandarile ONU nu acopera manufactura, folosinta sau vinderea bunurilor periculoase.