Terminalul de transport

Terminalul de transport

2_15Un terminal poate fi definit ca orice facilitate unde pasagerii si marfa sunt incarcati sau descarcati. Marfa nu se incarca individual ci in loturi. Pasagerii trebuie sa mearga la terminalul pentru autobuz sau in aeroport pentru  ajunge la destinatia lor. Marfa trebuie depozitata intr-un port sau intr-o curte feroviara inainte de a fi expediata mai departe. Terminlele pot fi, de asemenea puncte de schimb, care implica acelasi mod de transport. Astfel un pasager care doreste sa calatoreasca cu trenul de la Paris la Rotterdam ar putea avea de schimbat trenurile la Bruxelles, sau un pasager care doreste sa calatoreasca intre Montreal si Los Angeles ar putea avea de schimbat avionul in Toronto.  Terminalele pot fi de asemenea puncte de schimb intre diferite moduri de transport, astfel incat bunurile sa fie expediate de exemplu din America la Ruhr in Germania, si atunci pot calatori cu trenul de la Cincinnati la portul New York, apoi cu nava pana la Rotterdam si plasate apoi pe o barja de livrare la Duisburg. Terminalele de transport, prin urmare, sunt locatii centrale si intermediare, in miscarile calatorilor si marfurilor.

Sunt trei atribute legate de importanta si performanta terminalelor de transport.

Locatia. Factorul de localizare majora a unui terminal de transport are scopul de a servi la crearea unei concentratii mai mari de activitati industriale in jurul terminalului, concentrarea populatiei sau a unei zone de piata. Terminalele specifice au constrangeri de localizare, cum ar fi porturile si aeroporturile. Terminalele de transport noi tind sa fie amplasate in afara zonelor centrale, pentru a evita costurile ridcate de teren si congestie.

Accesibilitate. Accesibilitatea terminalelor, la nivel local, global, sau regional,precum si cat de bine este conectat terminalul la sistemul de transport regional este foarte importanta. Un terminal maritim, de exemplu, are o relevanta mica, in cazul in care acesta se ocupa in mod eficient de traficul maritim dar este prost conectat la domeniile sale de piata printr-un sistem de transpot intern (feroviar, rutier, slep).

Infrastructura. Functia principala a unui terminal este sa se ocupe sa transbordeze marfuri sau pasageri, doarece modurile de transport marfa sau pasageri sunt separate fizic. Acestea au o capacitate nominala care este legata de suprafata de teren pe care o ocupa si nivelul lor tehnologic, forta de munca si intensitatea transporturilor. Considerentele de infrastructura sunt importante deoarece trebuie sa se potriveasca cu traficul curent, sa anticipeze tendintele viitoare si schimbarile tehnologice si logistice.