Transportul fructelor si legumelor

Transportul fructelor si legumelor

1_50Transportul fructelor si legumelorin stare proaspata este complicat. Unele fructe sau legume cer o varietate de conditii pentru a se mentine. In timpul transportului acestea pot sa imbatraneasca, sa fie atacate de micro-organisme, se se distruga in timpul transportului. Pentru un transport sigur, se cere ca remorcile sa fie racite dinainte si mentinute la temperatura optima. Sistemul de racire folosit in mijlocul de transport trebuie sa ofere posibilitatea pastrarii unei temperaturi constante.

Toate fructele si legumele sunt produse vii si viata lor continua si dupa recoltare, iar doua procese importante sunt respiratia si transpiratia. Respiratia normala rezulta in urma consumarii de dioxid de carbon si eliminarea oxigenului. Cu cat este mai cald mediul in care se afla cu atat respiratia este mai intensa. Transpiratia este pierderea apei prin evaporare si are loc cand fructele si legumele sunt recoltate, si depsirnse de sursa lor principala de apa. Conditiile din mijlocul de transport trebuie sa nu permita pierderile excesive de apa.

Multe carti de specialitate incud table care ofera date incluzand temperatura optima pentru transport si depozitare. Limita inferioara a temperaturii este cel mai inalt punct de inghet. Aceasta temperatura este putin sub 0 grade, punctul de inghet al apei in stare pura, pentru ca sucurile naturale mai contin si alte substante care au efectul de a face ca primul punct de inghet sa fie mai mic decat cel al apei.

3_07Numeroase plante, in special cele din zonele tropicale sunt afectate de temperaturile scazute si isi pierd textura si gustul la temperaturi apropiate de punctul de inghet. Simptomele tipice sunt decolorarea cojii, intarirea fructelor, pierderea gustului.circulatia aerului rece in compartimente trebuie mentinuta la o temperatura optima. Comparatia dintre temperatura de livrare si temperatura aerului la intoarcere este una din cele mai mari probleme la o remorca. Aerul rece care circula trebuie sa inlature caldura emisa prin respiratie de catre vegetale. O mare viteza a aerului care circula este nenecesara si nedorita. racirea aerului in dispozitive moderne se face vertical, din podea in sus. Sistemul este proiectat in asa fel incat presiunea aerului sa fie aceeasi in toata remorca.

In timpul transprturilor de fructe si legume in conditii normale de racire se acumuleaza gaze ca dioxidul de carbon, sau etilena. Mirosuri nedorite si olatile pt contribui la deteriorarea produselor. Aceasta problema poate fi prevenita prin improspatarea repetata a aerului/

Fructele proaspete so legumele sunt similare produselor vii si au nevoie sa raspire, procesul prin care monoxidul de carbon este sintetizat prin fotosinteza si rezulta oxigen si apa. Energia folosita pentru aceasta sinteza este e;iberata sub forma de caldura. Unele vegetale au o rata mare de respiratie si produc multa caldura, cerand un sistem mai bun de racire.

Unele fructe si legume au rate de respiratie care nu se micsoreaza in timpul periosadei de recoltare, asta se intampla daca acestea sunt recoltate intre maturare si batranete. Rata respiatiei creste si poate duce la distrugerea fructeor si legumelor. Multe fructe au aceasta problema cum ar fi piersicile, caisele, banana, mango, papaya, avocado, pruna, rosia si guava si tind sa se strice rapid.

Pierderea greutatii la produsele recoltate poate fi in principal din cauza deteriorarilor produse in timpul transportului. Multe fructe si legume contin intre 80% si 95% apa, buna parte din aceasta putand sa se piarda prin transpiratie.

Pentru a minimiza pierderile in greutate trebuie sa se asigure umiditatea si temperatura.