Transportul albinelor

Transportul albinelor

2_08Toti proprietarii de albine au nevoe sa mute albinele din diverse motive. Poate fi un incepator care a cumparat o colonie si trebuie sa mute albinele la noul loc cu stupi, sau un proprietar de albine care trebuie sa le mute pe distante scurte sau spre anumite pplante cum ar fi floarea soarelui si teiul. Albinele se orieneaza singure spre casa retinand tufisurile, copacii si gardurile in apropierea acesteia. Cand le aduci inapoi acasa ele vor zbura cu mare acuratete spre intrare si vor fi confuze daca stupii lor au fost mtati, chiar si cu putin in timpul verii albinele vor zbura aproximativ o ila si jmatate in circumstante normale.

Tranportul de distante scurte se face in jur de 30 de km in timpul verii cand albinele zboara in fiecae, in zone in care nu sunt si alte colonii in apropiere pentru ca exista riscul ca albinele tale sa ajunga in alti stupi. Pentru astfel de miscare nu e nevoie sa se asigure stupii si metodele de siguranta.

La stupii cu un singur perete se poate scoate acoperisul. Alti stupi pot fi mai josi si pot ramane cu acoperisul pus, sau putem acoperii stupii cu hartie, zapada artificiala sau materiale textile. O alternativa este inlaturarea acoperisului si acoperirea cu un sac sau altceva asemanator pentru a impiedica albinele sa iasa. Colonia va avea nevoie sa fie in sigranta pentru a evita pierderile. Iarba, ziarele si spuma pot fi folosite pentru a acoperi iesirile din stupi, dar in acest caz stupul se poate incalzi si se pot topi ramele. Majoritatea apicultorilor au sisteme speciale de ventilare pentru cazul in care transporta stupii pentru o calatorie lunga. Pentru calatorii mai lungi se folosesc suprafetele numite “ecrane” care pot fi tropite cu apa oricand.

Asigura stupii prin oricare din aceste doua metode, sau puteti folosi si curelele, acestea neavand piese detasabile. Daca este o singura regina in stup se foloseste o curea daca sunt mai multe se folosesc doua. Daca se muta toate coloniile se recomanda se sa astepte pana acestea au terminat cu zburatul. Atunci cand nu sunt mutate toate coloniile se pate incepe devreme cand puii nu migreaza in alte colonii.

La destinatie se pun standurile, stupii, se scot cureele si orice blocheaza intrarea si se pune acoperisul la loc.

Calatoria trebuie sa fie calma, fara zdruncinaturi. Se pot folosi cadreleleleagan pentru a reduce pierderile. Pe un camion sau o platforma stupii se pot urca usor cu sfoara.