Transportul betonului

Transportul betonului

2_07Plasarea cu succes a betonului depinde de grija cu care a fost amestecat, de echpamentele specifice si de transportul adecvat. Amestecarea betonului este definita ca mixarea completa a materialelor care sunt necesare pentru producerea unui beton omogen. Acest proces poate varia de la amestecul cu mana la cel cu ajutorul unei maisni pseciale, cel din ruma fiind cel mai comun. Nicio compozitie nu poate fi obtinuta cu succes fara cantarire corespunxatoare a materialelor. Cantarirea si proportionarea este u proces de masurare a volumului si masei si introducerea acoestora intr-un mixer pentru obtinerea unei mostre de beton. Asigurarea de calitate, aranjamentul materialelor si echipamentului si cantarirea corecta a materialelor sunt pasi esentiali care trebuie completati inainte ca mixarea sa aiba loc.

Tipurile si volumele de materiale, design-u si rezultatul sunt puse in specificatiile retetei de betom. Reteat si specificatiile trebuie consutate inainte de a produce mostre sau de a face amestecul.

Sunt multe componente necesare pentru un beton omogen si uniform. Locatia, forma si unghiul blenderelor pentru amestecare, forma camerei in care se amesteca, viteza de rotatie si puterea trebuie luate in considerare.  Este foarte important ca fiecare lot sa fie mixat bine stfel incat taria betonului sa nu fie compromisa. Sunt trei tipuri de mixere: mixerul tambur, mixer cu palete si mixer continuu. Fiecare din aceste mixere pot fi clasificate ca mixere fara cadere sau cu cadere fortata, stationare sau portabile.

3_09Dupa ce a fost ales mixerul corect este necesar sa se determine timpu de mixare. Este calculat ca durata de timp de cand mixeru incepe sa functioneze. Incarcarea le da materialelor posibilitatea sa sa fie preamestecate. Timpul de amestecare nu e standard pentru toate loturile, de exemplu un mixer cu tambur cu diametrul mic are o viteza mai mare decat un mixer cu tambur cu un diametru mai mare, iar timpul de mixare se va micsora.

Transportul betonuui este definit ca transferul betonului de la platforma de mixare la locul in care se constuieste. Nu toate betoanele sunt facute la locu de constructie si pot cere o calatorie semnificativa. Este comun pentru betoanele gata amestecate. Principalul obiectiv in timpul transportului este sa asigure raportul de apa-ciment, consistenta, continut de aer, omogenitate si mentinerea starii de la incarcare.

Multe fabrici specifica ce fel de transport este cel mai bun. Tipurile si constituentii betonului, dimenidunea si tipu constructiei, topografia, vremea, locatia locului de amestecare, costurile, sunt luate toate in considerare cand se alege un mod de transport pentru beton. Daca alegi modul gresit betonul se poate suca sau distruge si poate deveni nefolositor.

Sunt mai multe moduri de transport: roaba, camion malaxor, basculanta, banda transportoare, pompa de beton.

Cum am aratat mai sus succesul amestecarii s transportului de beton depinde de corecta managerizare a mai multor factori. Dupa ce instrumentul de mixare si mijlocu de transport au fost alese, iar factorii ceilalti au fost stabiliti poti trece la urmatorul pas critic numit si depozitare.