Transportul Branzei

Transportul Branzei

Majoritatea varietatilor de banza sunt ambalate in plastic sau aluminiu. Branza se transporta in primul rand in cutii. Dimensiunile pachetelor sunt alese in asa fel sa se plieze pe dimensiunea spatiului de transport dar uneori branza este transportata sub forma de role infasurate in hartie si legate cu fire metalice. Pentru a fi protejata de furturi si distrugere branza se mai transporta in containere.

Branza este sensibila le presiune si trebuie manevrata cu grija. Rolele de branza nu trebuie  trantite sau puse pe suprafete tari, altfel isi vor pierde forma rotunda. De asemenea e important ca aceasta sa fie protejata de intemperii (ploaie, zapada) si de temperaturi foarte ridicate. Este esential sa se pastreze temperatura recomandata.

Spatiile de depozitare trebuie sa fie reci, uscate si bine ventilate, si ambalate in sfoara sintetica, plase din fire subtiri, hartie de impachetat, folie de plastic sau staniol.

2_01Pachetele trebuie asigurate in asa fel incat sa se evite distrugerea lor, sau sa se distruga unul pe celalalt. Spatiul dintre pachete sau platforme trebuie definit pentru a preveni lipirea bucatilor de branza sau deformarea pachetelor. Selectand dimensiunea corecta a pachetelor remorcile pot fi umplute fara a lasa spatiu desi nu se recomanda.

Branza cere o temperatura specifica, umiditate si ventilare. Inainte de a incepe incarcarea se asigura ventilarea spatiului si racirea. Aceasta racire trebuie sa se faca permanent in timpul transportului.

Nu exista un tratament general care trebuie facut, mediul de transport fiind configurat in functie de tipul de branza transportat.

Daca branza este depozitata la temperaturi excesiv de reci calitatea sa se degradeaza datorita inghetarii apei si isi va pierde aroma si elasticitatea. Temperaturile excesiv de ridicate faciliteaza procesul de fermentatie ceea ce va face ca branza sa isi  mareasca volumul si sa se descompuna. Interventia asupra unei branze incalzite trebuie sa se faca repede existand riscul ca aceasta sase topeasca sau sa devina toxica.

Variatiile de temperatura pot face ca branza sa se strice.

Continutul de apa depinde de tipul de branza. In general cu cat este mai tare branza cu atat contine mai putina apa. Pachetele trebuie protejate de lichide cum ar fi apa de mare, ploaie si apa condensata si de nivele excesive de umiditate.  Excesul de umiditate poate produce: pierderi, pachete cu un aspect neatractiv, pachete distruse, gauri in pachete, deformarea branzei, scurgeri, pierderi totale, degradarea branzei.

3_06Branza cere o temperatura particulara, umiditate si conditii specifice de ventilatie. Conditiile recomandate de ventilatie: aerul circulant sa fie la 15-20 rotatii pe ora, si se cere s aer proaspat. Ventilatia inadecvata poate duce la pierderea calitatii, la uscarea produsului si la formarea unei scoarte inestetice la suprafata branzei.

Branza gazduieste 3 tipuri de activitate biologica. Apartine clasei in care procesele de respiratie sunt susepndate dar in care procesele biochimice, microbieale si de fermentatie continua.

In eventualitatea unei depozitari indelungate unele varietati de branza pot produce gaze toxice. De aceea inainte ca cineva sa intre in spatiul de depozitare trebuie realizata ventilatia si masurarea gazelor din interior.

Branza nu trebuie depozitata cu alte alimente sensibile la miros cum ar fi untul si carnea. Poate fi depozitata cu fructe si legume. Unele varietati de branza trebuie depozitate singure deci sunt prescriptii de impachetare si transport severe pentru pastrarea calitatii.

Branza este sensibila la praf,mizerie si grasimi. Containerele trebuie sa fie curate si in conditii perfect igienice. Chiar si particulele mici pot schimba calitatea branzei.

Branza este sensibila la presiune si impact. O manevrare necorespunzatoare o  poate afecta. Pachetele trebuie sa fie asezate in asa fel incat sa nu se poata misca, lovi unul de celalalt sau cadea. Este important ca usile sa fie bine asigurate in asa fel incat sa nu cada la momentul deschiderii.

Deschiderea si distrugerea pachetelor duce la uscarea rapida sau la dezvoltarea unor bacterii. Poate avea loc si infestarea cu bacterii si larve. Linii micute si sentulete  pe suprafata branzei dovedesc ca aceasta a fost invadata. Partile afectate sunt uscate si crapate.