Transportul forestier

Transportul forestier

Traficul forestier prezinta particularitati fata de cel pe drumuri publice:

1_52- are loc pe reteaua de drumuri forestiere care in mod normal sunt pietruite sau pe reteaua de drumuri publice care fie sunt pietruite fie sunt pavate prin metode moderne. Din asta rezulta o nevoie geometrica si constructive ca drumurile sa fie adaptate cerintelor e circulatie a autovehiculelor utilizate in transportul forestier, s de asemenea este necesara folosirea unor maini care sa respecte precriptiile generale ale autovehiculelor de transport pentru a putea fi admise pe drumurile publice.

- are o frecventa scazuta motiv pentru care drumurile forestiere sunt in majoritatea cazurilor cu o singura banda de circulatie. Intensitatea traficului este stabilita de suprafata padurii deservite si de cantitatea de lemn exploatabil, capacitatea autovehiculelor si durata tranportulu. Circulatia se desfasoara in prima parte pe drumuri pietruite  cu amenejari sumare sau uneori pe pamant.

In cazul drumurilor forestire folosite si in alte sectoare economice traficul rutier prezinta si alte caracteristici determinate nevoile utilizatorilor cum ar fi: se folosesc si alte autovehicule decat cele entru tranprtul lemnului, inclusiv de pasageri, se desfasoara pe drumuri cu cel putin doua benzi, carosabilul este acoperit prin mijloace moderne, transportul se desfasoara in ambele sensuri.

Dimensiunile maxime de gabarit pentru autovehiculele care circula e drumuri pietruite si pot circula si e drumuri publice: lungime 12 m pentru camioane cu remorca, 16.5 m pentru autocamin cu semiremorca, 18,75 m pentru tren rutier; latimea 2,55 m, inaltimea 4 m. toate masinile trebuie sa se poata intoarce intr-o coroana circulara cu raza exterioara de 12,5 m i raza interioara de 5,3 m.

3_10Masa maxima admisa pe osii  este: 7,50 tone pe osia simpla nemotoare a autovehiculului;  12,0 tone pe osia dubla a autovehiculului;  11,0 tone pe osia dubla tandem a remorcilor si semiremorcilor [daca distanta dintre ele (d) este mai mica de 1m]; 14,0 tone pe osia dubla daca 1,3<d<1,8; 15,0 tone pe osia dubla daca 1,0<d<1,8; 16,5 tone pe osia tripla (tridem) a remorcilor si semiremorcilor, daca  d≤1,3; 18,0 tone pe osia tripla, daca 1,3<d ≤1,4;  8,0 tone pe osia simpla motoare;  10,0 tone  pe osia dubla motoare daca d<1; 13,0 tone pe osia dubla motoare daca  1,0<d<1,3;  15,0 tone pe osia dubla motoare daca 1,3≤d<1,8

Masa maxima totala admisa este de 3840 tone pentru autocamioanele cu remorci.  În ceea ce priveste contactul dintre roata si drum,acesta, in cazul rotilor pneumatice, este limitat la o presiune admisa, pe urma de contact, de 0,60,7 MPa.

Traficul rutier forestier este alcatuit in mare parte din masini folosite la transportul lemnului, la care se adauga masini usoare folosite la aministrare si gospodarire a padurii care nu suntdefinitorii pentru a caracteriza traficul. Elaborarea unui normativ pentru proiectarea drumurilor forestiere presupune optarea pentru un autovehicul director in fuctie de drum. Acesta trebuie a fie reprezetativ pentru componenta traficului rutier forestier deci un autotren sau o platforma de mare tonaj.

Se mentioneaza ca pentru autovehiculele de provenienta straina care nu sunt sbordonate legislatiei rutiere pot exista discrepante fata de prescriptiile existente atat ca gbarit cat si ca tonaj si repartizare pe osii.