Transportul Rutier de Marfa

Transportul Rutier de Marfa

8In ziua de azi putem privi la dezvoltarea transportului in general, nu numai rutier, retrospectiv, incepand din zorii revolutiei industriale.Revolutia industriala si dezvoltarea masiva a comertului a dus la imbunatatirea starii drumurilor si la realizarea mijloacelor de transport performante.In comparatie cu majoritatea tarilor europene Romania are un nivel scazut de modernizare a drumurilor publice, chiar daca transporturile rutiere au capatat un mare avant dupa 1989.

Transportul rutier de marfa desemneaza deplasarea in spatiu a marfurilor cu ajutorul autovehicolelor specializate (camioane). Camioanele au o mobilitate deosebita, nefiind legate de instalatii speciale fixe cum este cazul in transportul feroviar, de pilda (linii de cale ferata, depouri, triaje etc.). Deoarece ele pot patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate, constituie o componenta indispensabila a transporturilor multimodale. Cu ajutorul camioanelor se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pana la beneficiarul marfurilor din tara sau strainatate, evitandu-se transbordarile pe parcurs si consecintele acestora: manipulari costisitoare; pierderi cantitative si calitative; rataciri de colete; sustrageri etc.

Transportul rutier de marfa se poate desfasura pe plan national - transport rutier national de marfa cat si international - transport rutier international de marfa.

Transport rutier national de marfa - operatiune de transport care se executa cu un vehicul rutier inmatriculat intr-o tara, numai pe teritoriul tarii respective.

Tipuri de transport rutier de marfuri si bunuri:

  1. Transporturi de marfuri generale
  2. Transporturi de marfuri perisabile
  3. Transporturi de marfuri periculoase
  4. Transporturi de animale vii
  5. Transporturi de marfuri cu mase si/sau dimensiuni depasite
  6. Transporturi cu vehicule specializate
  7. Transporturi speciale cu vehicule
  8. Transporturi agabaritice